2016. máj. 21., szombat 17:00 — Emeleti előadó

Változás az éghajlatban, változás a technikában

Előadó: 

A tornádók száma is nő az éghajlatváltozással? Az elmúlt években, évtizedben nem csak a világ más pontjain dokumentáltak nagyobb számban tornádókat, heves szupercellákból kialakuló tornádókat, hazánkban is egyre több kerül feljegyzésre, lencsevégre. Vajon tényleg megnövekedett a szélsőségek száma, összefüggésbe hozható ez a klímaváltozással?

Az éghajlat változásával egy időben a tudomány, a technika és a kommunikáció is fejlődik, ami lehetőséget nyújt jelentősen nagyobb számú szélsőséges időjárási esemény dokumentálására. A több adat azonban nem feltétlenül jelent például több tornádót. Az Időkép 2004-es megalakulásával a minél gyorsabb és pontosabb tájékoztatásra hivatott mind szakképzett meteorológusok, mind felhasználók által. Míg korábban a gyenge infrastruktúra és a megfelelő technikai eszközök sem álltak rendelkezésre, ma bárhol, bármikor rögzíthetünk egy jégesőt, tubát vagy tornádót, sőt lehetőségünk van ezt azonnal megosztani, az Időkép applikációján keresztül élőben, videóval is közvetíthetünk. A gyors információáramlás, a mára kialakult nagy észlelőközösség és a heves időjárási események élő közvetítése kiemelkedő szerepet jelent például viharkárok megelőzésében.

viharvadaszat 2015 low

Herrmann Dóra

mMeteorológus – Időkép.hu. Fizika BSc-n végzett az ELTE-n, jelenleg előrejelzői szakirányon a meteorológus mesterképzés végzős hallgatója. Emellett meteorológusként dolgozik az Időképnél, 2014 nyarától a csapat tagja. Az időkép.hu célja a minél gyorsabb és pontosabb tájékoztatás, melyet a folyamatos, saját fejlesztések és egyre nagyobb számú észlelőközösség tesz lehetővé a felhasználók számára. 

Kapcsolódó anyagok: Herrmann Dóra

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca