2016. máj. 21., szombat 14:30 — Földszinti előadó

Búvármerülés a felhők felett

Előadó: 

2016. február 21-én Chilében, az Ojos del Salado nevű vulkánon, 6380 méteres tengerszint feletti magasságban – jelenlegi ismereteink szerint a világ legmagasabban fekvő merülhető állóvízében – dr. Tósoki Ernő sikeres búvármerülést hajtott végre párja, Nagy Patricia segítségével. A világrekordként nyilvántartott 5900 méter körüli eredményt érdemben 1982-óta nem tudta túlszárnyalni senki, noha egy 6400 méter körüli merülés lehetősége, mint következő lépés már legalább 15 évvel ezelőtt kirajzolódott!

De tulajdonképpen mi is az a magashegyi búvárkodás? Kinek jutott eszébe ilyen „őrültség” először és miért csinál ilyet bárki is? Milyen kihívásokkal kellett szembenézni a rekord megdöntéséhez és ez milyen felkészülést igényelt? Mennyire veszélyes közel 6,5 km magasan merülni? Mit lehet egy ilyen magasságban fekvő tóban látni és milyen mély? Miért érdekli ez a történet a NASA-t? Hogyan értékeli mindezt a Guinness World Records? Ha a fenti néhány sort elolvasva e kérdések bármelyike felmerült Benned, NE HAGYD KI ezt a személyes beszámolót az új világrekordról! A Felfedezők Napján standunkon is találkozhatsz velünk!

buvar 2

buvar 1

Tósoki Ernő

Társával, Nagy Patriciával búvárként és hegymászóként évek óta vizsgálják az extrém magashegyi (5500 m feletti) búvármerülések különböző aspektusait, így különösen a nevezett tevékenység emberi szervezetre gyakorolt fiziológiai hatásait, technikai és taktikai követelményeinek fejlesztési lehetőségeit, valamint limnológiai perspektíváit. 2012-ben kutatássorozatot indítottak az extrém magasságban történő lélegzet visszatartás emberi szervezetre gyakorolt fiziológiai hatásainak tanulmányozása céljából.

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca