2016. máj. 21., szombat 10:30 — Földszinti előadó

Világörökség a felszín alatt – 3D vetített előadás

Előadó: 

Az idei Felfedezők Napján a tavalyi évben, kifejezetten az Aggteleki-és Szlovák-karszt barlangjainakvilágörökséggé nyilvánításának 20. évfordulója alkalmából készített összeállításunkat mutatjuk be, melynek képeiből A Földgömb decemberi számában már láthattak némi ízelítőt.

1995-ben az UNESCO a két ország közös előterjesztése nyomán vette fel ennek a határ által kettéosztott, ám földrajzilag egységes területnek a barlangjait a világ legkimagaslóbb természeti értékei közé. A világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékei közé tartozik a felszín alatti világ rendkívüli változatossága, többféle barlangtípus együttes előfordulása, melyekhez különleges ásványkiválások, és gazdag felszín alatti élővilág is társul. A területen található nagyszámú barlangnak csak igen kis része látogatható a nagyközönség számára, ezért látványos 3D előadással igyekszünk megmutatni azokat a rejtett értékeket, melyeknek a világörökségi cím elnyerése is köszönhető. E mellett, ha minden igaz, készülünk néhány új meglepetés képpel is, melyek a legfrissebb hazai felszín alatti feltárások helyszínein készültek.

barlang2

barlang1

Egri Csaba

barlangkutató, a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tagja. A magyar természetvédelem hivatalos szervezetén belül a barlangok, mint élettelen természeti értékek megóvásával foglalkozik, de szabadidejében is szívesen száll alá, hogy 3 dimenziós felvételeket készítsen itthon és külföldön egyaránt. Tagja a 3D barlangi fotósokat tömörítő La Salle nemzetközi fotóscsoportnak. Honlap: caverna.hu

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca