2016. máj. 21., szombat 15:30 — Csillagszekér Planetárium

Üvegházak a Világegyetemben – a bolygólégkörök működése és a földi klímaváltozás

Bár számunkra megszokott – hiszen egy ilyenben élünk –, a szilárd felszínnel rendelkező bolygók gázburka, az atmoszféra vagy légkör igen sajátos és különleges fizikai rendszer a Világegyetemben megfigyelt általános körülményekhez képest. Mint minden fizikai rendszernek, a bolygólégköröknek is eleget kell tenniük az alapvető fizikai törvényeknek, de mivel igen komplex rendszerek, ezt igen bonyolult mechanizmusok útján próbálják megvalósítani. Vajon mennyire sikerül?

Az előadásban megtudhatjuk, hogyan működnek a bolygólégkörök, és azt is, hogy mi, akik itt a földfelszínen élünk, időjárásként nem mást, mint a légkörnek a fizikai alaptörvények betartásán való "munkálkodását" érzékeljük. Mi is pontosan a manapság sokat emlegetett üvegházhatás, ami nevéből adódóan sok tévhitre ad okot?

Az is kiderül, hogy a klímaváltozás szükségszerű folyamat, és hogy egyáltalán nem egyszerű meghatározni a mértékét, sőt még azt sem, hogy mi is valójában.

20 perces műsorainkat a Felfedezők Napján folyamatosan ismételjük a Csillagszekér Planetáriumban!

bolygolegkor

Tóth Zoltán

légkörfizikus, az Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriumának munkatársa, az MTA Légkörfizikai és Levegőkémiai Albizottságának tagja, a Napsugárzásvédelmi Tudományos és Szakértői Testület elnökhelyettese, az Eötvös Loránd Tudományegyetem megbízott oktatója. Végzettsége csillagász és meteorológus, szakterülete a légköri sugárzásátviteli problémák vizsgálata, a Napból érkező elektromágneses sugárzások mérése és a méréstechnikai problémák vizsgálata, az országos napsugárzásmérő hálózat üzemeltetése, különös tekintettel a nagyfelbontású napspektrofotometriára. Ez utóbbi kapcsán az UV sugárzás és a teljes ózontartalom mérése, valamint a légkör sugárzás átbocsátó képességének különböző módokon történő kvantitatív vizsgálata is szűkebb szakterületéhez tartoznak.

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca