2016. máj. 15., vasárnap 10:31 — Hírek

A folyékony nitrogéntől a NASA szigetelőanyagokig

A világűr környezeti kihívásai és az azokra adott megoldások látványos bemutatókon keresztül válnak érthetővé idén is a Felfedezők Napján!

Mit jelent a nanoporozitás és nanoszerkezet, valamint a nano mérettartomány? Ezt is megtudhatjuk Temesi O. Krisztián előadásából.

Az előadás kézzel fogható anyagokon, kisérleten keresztül mutatja be az alacsony és magas hőmérséklethez kapcsolódó szigetelés világát. Folyékony nitrogénnel bemutatott kísérletek számos aspektusból teszik látványossá a –190 °C-os hőmérsékleti körülményeket.

Hogyan lehet 1 mm vastag anyaggal hatékonyan gátolni a hőterjedést? Vajon vannak olyan szigetelőanyagok, melyek 1 cm-es vastagság mellett képesek a narancssárga izzás hőmérsékletét szigetelni? Mi a magyarázata a hatékony hőszigetelésnek?

Bemutatásra kerül a NASA által használt legsikeresebb hőszigetelő anyagcsalád. Ezeken a kérdéseken és a látványos kísérleteken keresztül szemléltethető a nano mérettartomány, miközben betekinthetünk a nanotudomány, valamint a nanotechnológia világába.

Az előadás a "Hétköznapi Űrkutatás" Roadshow része. Megrendelhető bárhol az országban! Ajánljuk iskoláknak, rendezvényszervezőknek, művelődési házaknak: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., www.stratolab.hu

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca