2016. máj. 22., vasárnap 22:45 — Hírek

A Magyar Felfedező Nagydíj 2016-ban Ősi Attiláé

Az elismerést a kuratórium Ősi Attilának, őslénytani feltáró munkájáért, a hazai dinoszauruszkutatásban tett nemzetközi jelentőségű felfedezéseiért és kimagasló csapatépítő, kutatásszervező tevékenysége elismeréseként ítélte oda.

Az oklevelet Dr. Gábris Gyula, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke és Dr. Nagy Balázs a Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány kuratóriumának elnöke adta át.

Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Az immár 13. éve, rendszeresen megszervezett expedíció célja a Bakonyban található, mára már világhírűvé vált, iharkúti ősgerinces lelőhely szisztematikus őslénytani feltárása. Az őslénytan manapság igen sokat népszerűsített területe a mezozoikum (földtörténeti középkor) gerinceseinek kutatása. A világon állítólag a második legismertebb szó a "dinoszaurusz" (közvetlenül egy népszerű üdítőital márka után...). A dinoszauruszok mellett sok más, a földtörténeti középkorban élt élőlény nevével találkozhatunk ismeretterjesztő filmekben, könyvesboltok polcain, vagy hollywoodi filmekben. A legtöbben a paleontológusokat (az egykori élet kutatóit) vadregényes tájakon, sivatagokban terepjáróval bóklászó kalan­dor­nak képzelik el. Kevesen gondolnák, hogy nem kell egzotikus országokba utazni ahhoz, hogy az ember nagyszerű, különleges ősmaradványokra bukkanjon. Hazánk igen gazdag ősmaradványokban. Azonban a mezozoikumból főként tengeri üledékek, így tengeri élőlények fosszíliái ismertek Magyarországról, a mezozoos szárazföldi élővilágnak nagyon kevés nyoma maradt.

Helyszín: Iharkút, Bakony
Időpontja: 2016. július 25–augusztus 14.
Az expedíció vezetője: Ősi Attila
Az expedíció tagjai: Makádi László, Prondvai Edina, Botfalvai Gábor

Így a mai Magyarország területén a mai napig egyedülálló az a lelőhely, mellyel kutatócsoportunk foglalkozik: a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció. Mit is takar ez a hangzatos elnevezés?

E név nem csupán egy gyűjtőexpedíciót, hanem sokkal inkább egy kutató­csoportot takar, mely nemcsak dinoszauruszokkal foglalkozik, hanem a bakonyi késő-kréta szárazföldi gerinces lelőhely élővilágával. A tényleges terepi mun­ká­la­tok, ásatások mellett a kutatócsoport a lelőhelyről előkerült ősmaradványok tudo­mányos feldolgozását, dokumentálását, szaklapokban történő leközlését is végzi, a hazai és a nemzetközi tudományos közönség elé konferenciákon tárja eredményeit. A felfedezésekről a hazai nagyközönség a Magyar Televízió Delta című műsorából, az Élet és Tudomány hetilapból, a Természet Világa folyóiratból, A Földgömb, a National Geographic Magyarország, illetve az Explorer magazinokból értesülhetett. A bakonyi leletek már részben meg­te­kint­he­tők voltak a Magyar Természettudományi Múzeum "Tollas Dinoszauruszok Kínából" kiállításának alkalmából, továbbá a Csodák Palotája által rendezett kiállítás részeként is.

Ősi Attila e különleges vállalkozás motorja, kitartó munkájával a lelőhely meg­őr­zésén és a közönség számára is megtekintehető bemutatóhely kialakításán mun­kál­kodik.

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca