2016. máj. 09., hétfő 21:36 — Hírek

Az Antarktiszról első kézből

Nagy Balázs geográfus, a Felfedzők Napja szervezője, már többször, több hónapot töltött az Antarktiszon, kutatva a klímaváltozás nyomait.

Nem csupán a klímakutatás rejtelmeiről, de egy kutató hétköznapjairól, az antarktiszi életről is sok mindent megtudthat, aki meghallgatja előadását a felfedezők Napján.

Hogyan kerülhetünk napjainkban – kutatóként – az Antarktiszra? Mit keresünk a jégkorszaki környezetben? Miért érdemes odamenni, és ott tölteni a teljes sarkvidéki nyarat? És ezt többször is! Mit lehet távérzékeléssel kutatni, és mi az, amihez nélkülözhetetlen a személyes jelenlét? Hogyan közlekedhetünk, hol lakhatunk az Antarktiszon, hogyan tartjuk fenn magunkat, mivel telik egy nap? Milyen egy modern állomáson, és milyen egy sátortáborban heteket-hónapokat tölteni? Miért az Antarktisz a Föld legdinamikusabban változó földrésze? Mi történik, amikor visszahúzódik a jégtakaró, hogyan keletkeznek az antarktiszi oázisok, s ez miért érdekes számunkra? Minderre 3 év összesen 300 Antarktiszon töltött napja alapján jön válasz.

antarktisz

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca