2016. máj. 16., hétfő 23:24 — Hírek

Szirmai világa

Szirmai Gábor esztéta, mérnök, újságíró, muzeológus, restaurátor, és világutazó, aki kerékpárral és muzeális motorjával többször átszelte Afrikát, de járt velük Ázsában és Amerikában is, a Felfedezők Napján személyesen is bemutatkozik a nagyközönségnek.

A megszállott kerépár rajongóknak, és a Földgömb olvasóinak nem is kell őt bemutatni, hiszen saját maga által feltuningolt járművei hosszú évek óta megmozgatják fantáziájukat. A Felfedezők Napján mesél majd kalandjairól és élőben is megtekinthető kerékpárja...

Miért különleges ez a kerékpár?

E nem mindennapi gép 1976 és 2014 között rengeteg utazás járműve volt Amerikában, Ázsiában és Afrikában, valamint a mediterrán tájakon. Az 1940-ben Németországban, a Wanderer gyárban készült központi/pedál (!) sebességváltómű unikális: olajban úszó csapágyai utánálliíhatók, élettartama gyakorlatilag végtelen(szemben mai társaival), a váltás rudazattal végezhető, nem a hitvány bowdennal. Rugózása a világon egyedülálló: a csomagtartó is rugózott, ezenkívül nemcsak keménysége, hanem progresszivitása is beállitható. Lopás ellen nagyfeszültségű rendszerrel is védett, aminek áramellátását a dynamó végzi. Dynamójának elektronikája akkutöltésre is alkalmas. Úgy csukható össze, hogy közben a statikai, un. „rácsos tartó” elvet is megtartja, ami miatt rendkívül szilárd a váza - ellentétben napjaink szokásos elrendezésével. A kerékpárlánc feszítését, feltámasztását – mai társaival szemben – vállas fogaskerék adja, ezért a lánc igénybevétele kisebb, élettartama nagyobb.

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca