2016. máj. 18., szerda 00:40 — Hírek

Változás az éghajlatban, változás a technikában

A tornádók száma is nő az éghajlatváltozással? Az elmúlt években a heves szupercellákból kialakuló tornádókból hazánkban is egyre több kerül feljegyzésre, lencsevégre.

Vajon tényleg megnövekedett a szélsőségek száma, összefüggésbe hozható ez a klímaváltozással? Az időkép.hu előadásából ez is kiderül.

Az éghajlat változásával egy időben a tudomány, a technika és a kommunikáció is fejlődik, ami lehetőséget nyújt jelentősen nagyobb számú szélsőséges időjárási esemény dokumentálására. A több adat azonban nem feltétlenül jelent például több tornádót. Az Időkép 2004-es megalakulásával a minél gyorsabb és pontosabb tájékoztatásra hivatott mind szakképzett meteorológusok, mind felhasználók által. Míg korábban a gyenge infrastruktúra és a megfelelő technikai eszközök sem álltak rendelkezésre, ma bárhol, bármikor rögzíthetünk egy jégesőt, tubát vagy tornádót, sőt lehetőségünk van ezt azonnal megosztani, az Időkép applikációján keresztül élőben, videóval is közvetíthetünk. A gyors információáramlás, a mára kialakult nagy észlelőközösség és a heves időjárási események élő közvetítése kiemelkedő szerepet jelent például viharkárok megelőzésében.

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca