2016. máj. 16., hétfő 21:26

Sajtóközlemény (2016. május 17.)

IV. Felfedezők Napja – Kutatóexpedíciók Fesztiválja

Ahol az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik

2016. május 21-én, a Millenáris Parkban immár negyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Felfedezők Napja A FÖLDGÖMB magazin és a Magyar Földrajzi Társaság szervezésében. Idén különösen izgalmas témával: a klíma­kutatással a közép­pont­ban. A Kutatóexpedíciók Fesztiválján, paleon­to­ló­gusok, bio­ló­gu­sok, bolygó­kutatók, klímakutatók, vulkanológusok, geográfusok és még számos tudományág kutatói hozzák testközelbe eredményeiket, a terepi kutatás világát. A látogatók a rendezvény elő­adá­sain, bemutatóin, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be munkájukba, mód­szereikbe és megismerkedhetnek a felfedezők eszköztárával is. Idei rendezvényünkön sokkal több kutató fog bemutatkozni mint eddig, soha nem látott áttekintést engedve a klímakutatással foglalkozó magyar szak­em­berek változatos és szerteágazó munkájába. A klímaváltozás környezeti hatásait nap mint nap a bőrünkön érezzük, ezért elmaradhatatlan a meteorológusok részvétele a Felfedezők Napján. Akár azt is megtudhatjuk, hogyan készül az időjárás előrejelzés.

Klímakutatás a középpontban

Amióta Föld a Föld, mindig is változott a klímája, csak persze eltérő sebességgel és korántsem érintette 7 milliárd ember életét. Látványos és húsbavágó globális változás tanúi és résztvevői vagyunk – ami bolygónk életének szerves része, ám folyamatainak és következményeinek feltárása az emberiség egyik legnagyobb kihívása. Ugyanúgy megkerülhetetlen a múlt változásainak elemzése – hiszen környezetünk kialakulásának gyökereit itt kell keresnünk – ahogy a jelenlegi átalakulásokat is magyaráznunk kell nem is beszélve a jövőben várható esemé-nyek előrejelzéséről. Mindezek részletes és sokszor hosszú kutatómunkával vizsgálhatók, melynek magyar szakemberek és expedíciók is részesei – a Kárpá-toktól az Antarktiszig, az éghajlatkutatóktól a geográfusokon és biológusokon át a régészekig. A Felfedezők Napja idei kiemelt és szokás szerint kézzelfoghatóan közelről bemutatott témája e kutatócsapatok különleges munkája.

Magyar Felfedező Nagydíj

A Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány idén is odaítéli a Magyar Felfedező Nagydíjat, melyet Gábris Gyula a Magyar Földrajzi Társaság elnöke ad át 12.30 órakor. A díjazott olyan expedíciós feltáró tevékenységért kapja az elismerést, amely új szakmai eredményeket hoz, maradandó értékteremtéssel jár, jelentős nemzetközi figyelmet kelt. Vajon Börcsök Péter barlangkutató, a Himalájában dolgozó Irimiás Balázs – a Csoma Szobája Alapítvány elnöke –, valamint Sántha István szociálantropológus után ki veheti át a legkiemelkedőbb hazai, terepi felfedezőnek járó díjat? Kiderül május 21-én a Felfedezők Napján!

Családi fesztivál

A Felfedezők Napja– az előadásokon, bemutatókon túl – a földrajz ünnepe, egy igazi családi fesztivál, mely nem múlhat el játékok és sok-sok nyeremény nélkül! A vállalkozó szellemű látogatók próbára tehetik magukat, hogyan állnának helyt egy valódi expedíción! Aki teljesíti a hétpróbát, és a szerencse is mellé szegődik, akár egy utazást is nyerhet Lengyelország hegyei közé, vagy Németországba, de akár hazaviheti a sok értékes ajándék egyikét is! Aki nem nyer semmit, még mindig belekóstolhat a Pedalocafe – expedíciós kávézótricikli baristája által készített biokávé-különlegességekbe.

A gyermekeket is gazdag program várja! Játékos feladatok segítségével lehetnek új ismeretekkel gazdagabbak a legkisebbek is: A WWF Magyarország Alapítvány a dunai vizesélőhelyek látványos bemutatójával, a Magyar Földrajzi Múzeum Balaton játékával, a barlangkutatók kötélmászó pályával várják őket. Az MTA CSFK Földrajztudományi Intézetének bemutatóhelyén pedig már a nagyobbak is talál-hatnak érdekes feladatokat. Látogatóink idén is találkozhatunk a Tropicarium néhány lakójával. És még hosszasan sorolhatnánk az érdekes programokat.

Aki szeretne címlapra kerülni, az idei Felfedezők Napján megteheti. Greenbox technikával bárki néhány perc alatt a A Földgömb magazin címlapjára kerülhet és a képet megoszthatja barátaival. Csak azt kell eldöntenie, melyik felfedező bőrébe akar bújni!

A fesztivál a geográfia és rokontudományai legnagyobb és leglátványosabb hazai rendezvénye, mely évről-évre egyre több látogatót vonz. A különleges program célja felhívni a figyelmet a kutatóexpedíciók fontosságára, valamint az expedíciók tudományos gyökereire. Kedvet és érdeklődést ébreszteni a jövő generációjában a tudományos kutatómunka iránt, megmutatni a feladat szépségét, izgalmát!

A minőségi ismeretterjesztés napjainkban méltánytalanul háttérbe szorult, a magyar kutatók eredményeivel szinte alig találkozhat a nagyközönség, pedig munkájuk társadalmi és gazdasági haszna kézzelfogható. Rendezvényünkkel ezen kívánunk változtatni, melyen az Erő, a Kitartás és a Tudomány találkozik egymással. Az előadásokon és a kiállítóhelyeken A Földgömb számos szerzőjével személyesen is találkozhat az olvasó, a kutatómunka bemutatása és az élménybeszámolók folyamatosak e családi rendezvényen.

A részletes program megtekintéséhez látogasson el honlapunkra: www.felfedezoknapja.info

További információ:
Heiling Zsolt, (30) 3-113-123, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sekoulopoulu Márta, (30) 650-6801, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

barlangok 3Dben

expedicios kiallitasok

hetproba

ismeretterjeszto eloadasok

latvanyos kiserletek

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca