Tegzesek nyomában Nyugat-Pápuán

Raja Ampaton zajló kutatási programunk során a PapuaParadise EcoResort stábjának segítségével 2010 és 2016 között összesen 9 alkalommal, alkalmanként 3-6 hetes időszakban folytak fénycsapdás gyűjtések Batanta szigetén (Indonézia, Nyugat-Pápua, Raja Ampat). A 60 km hosszú, 15–20 km széles, 1000 métert meghaladó tengerszint feletti magasságú, érintetlen esőerdővel borított trópusi sziget vízfolyásai mentén zajlott a feltárás, melynek elsődleges célja a sziget tegzes (Trichoptera) közösségének feltárása, és az új fajok tudományos leírása. Emellett azonban a sziget szitakötő faunájának részletes feltárása is megkezdődött.

Ezidáig 16 vízfolyásnál (kis patak és hajózható folyó) tevékenykedtünk, melyek többségén soha nem járt kutató (vagy fehér ember), némelyikhez pedig a helybeliek is csak munkánk során jutottak el először. Már az első gyűjtések eredményeként kiderült, hogy eddig ismeretlen, párját ritkító tegzes-változatosság jellemzi a sziget vízfolyásait. Ezt felismerve egy szisztematikus kutatási program keretében zajlik a feltárás, melynek során 2014-15-16. január-februárjában már hálóval történő nappali és lámpánál történő egyelő gyűjtéssel kiegészítve is zajlottak a csapdás gyűjtések.

A helyszínen gyűjtött anyag válogatása és tartósítása után, Magyarországra szállítva itthon került feldolgozásra, leírásra és publikálásra Prof. Dr. Oláh Jánoshoz. Az első, 2012-es publikációban 40, a második, 2013-ban megjelent cikkben 34 tudományra új tegzes került leírásra. Ezidáig összesen 99 a publikációban megjelent új tegzes-fajok száma. Azonban még a 2015-ös anyag egy része és a 2016 februári gyűjtés nem került feldolgozásra.

A szitakötők esetében csupán egy faj volt ismert a szigetről, nekünk ezidáig 38-at sikerült kimutatnunk, közülük 3 leíratlant (tudományra új) és egy Új-Guinea faunájára újat. A 2016-os gyűjtések közt is vannak új fajok, de még publikálásuk nem történt meg.

 

tegzes exp

A Természet Felfedezése Alapítvány

„Hát akkor fedezzük fel!” – 4921 Kisar, Árpád u.26.
Telefon: (20) 427-1747. E-mail: term.felfed.a@gmail.com

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca