Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció

Az immár 13. éve, rendszeresen megszervezett expedíció célja a Bakonyban található, mára már világhírűvé vált, iharkúti ősgerinces lelőhely szisztematikus őslénytani feltárása. Az őslénytan manapság igen sokat népszerűsített területe a mezozoikum (földtörténeti középkor) gerinceseinek kutatása. A világon állítólag a második legismertebb szó a "dinoszaurusz" (közvetlenül egy népszerű üdítőital márka után...). A dinoszauruszok mellett sok más, a földtörténeti középkorban élt élőlény nevével találkozhatunk ismeretterjesztő filmekben, könyvesboltok polcain, vagy hollywoodi filmekben. A legtöbben a paleontológusokat (az egykori élet kutatóit) vadregényes tájakon, sivatagokban terepjáróval bóklászó kalandornak képzelik el. Kevesen gondolnák, hogy nem kell egzotikus országokba utazni ahhoz, hogy az ember nagyszerű, különleges ősmaradványokra bukkanjon. Hazánk igen gazdag ősmaradványokban. Azonban a mezozoikumból főként tengeri üledékek, így tengeri élőlények fosszíliái ismertek Magyarországról, a mezozoos szárazföldi élővilágnak nagyon kevés nyoma maradt.

Helyszín: Iharkút, Bakony
Időpontja: 2016. július 25–augusztus 14.
Az expedíció vezetője: Ősi Attila
Az expedíció tagjai: Makádi László, Prondvai Edina, Botfalvai Gábor

Így a mai Magyarország területén a mai napig egyedülálló az a lelőhely, mellyel kutatócsoportunk foglalkozik: a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció. Mit is takar ez a hangzatos elnevezés?

E név nem csupán egy gyűjtőexpedíciót, hanem sokkal inkább egy kutatócsoportot takar, mely nemcsak dinoszauruszokkal foglalkozik, hanem a bakonyi késő-kréta szárazföldi gerinces lelőhely élővilágával. A tényleges terepi munkálatok, ásatások mellett a kutatócsoport a lelőhelyről előkerült ősmaradványok tudományos feldolgozását, dokumentálását, szaklapokban történő leközlését is végzi, a hazai és a nemzetközi tudományos közönség elé konferenciákon tárja eredményeit. A felfedezésekről a hazai nagyközönség a Magyar Televízió Delta című műsorából, az Élet és Tudomány hetilapból, a Természet Világa folyóiratból, A Földgömb, a National Geographic Magyarország, illetve az Explorer magazinokból értesülhetett. A bakonyi leletek már részben megtekinthetők voltak a Magyar Természettudományi Múzeum "Tollas Dinoszauruszok Kínából" kiállításának alkalmából, továbbá a Csodák Palotája által rendezett kiállítás részeként is.

iharkut webre

A 3 hetes nyári ásatások során 3 meghatározott Nyílt Napon lehetőség van a lelőhely és az ásatások megtekintésére. A 1,5 órás program keretében a látogatókat kisvonat szállítja a szomszédos Németbányáról a bányaterületre, majd ott kísérők viszik le a látogatókat a lelőhelyhez. A lelőhelyen egy rövid előadást követően meg lehet tekinteni, hogy: hogyan zajlanak az ásatások, milyen technikákat alkalmaznak a kutatók a leletmentés során és milyen leletek kerülnek elő. Részletek és regisztráció 2016 májusától: magyardinoszaurusz.hu

Kutatócsoport tollából nem régiben megjelent egy ismeretterjesztő könyv "A bakonyi dinoszauruszok csodálatos világa" címmel. A Magyar Dinoszaurusz Alapítvány gondozásában megjelent, szakmailag hiteles, színes ábrákkal illusztrált könyv elrepít minket egy 85 millió évvel ezelőtti világba, mely valahol az egykori, kréta időszaki európai szigetvilág részeként létezett. A limitált példányszámban megjelent könyv a Magyar Dinoszaurusz Alapítvány honlapján rendelhető meg. Továbbá megvásárolható a Felfedezők Napján és a dinoszaurusz lelőhelyen a nyári Nyílt Napokon is.

dino konyv web

www.magyardinoszaurusz.hu

Magyar Dinoszaurusz Alapítvány

8581 Németbánya, Fő tér 3.
Tel.: (06-30) 895-4004
E-mail: magyardino@gmail.com
Honlao: magyardinoszaurusz.hu  Közösségi média: www.facebook.com/magyardino

Kapcsolódó anyagok: Magyar Dinoszaurusz Alapítvány

NKFI BOX

banner 7PROBA 2014

banner 7PROBA NEMET v2

banner 7PROBA vw v2

A megismerés kalandja!

Rendezvényünk a Facebookon

banner 2014 pedaloca